Lebiba

Dobrodošli na moj blog


13.02.2013.

Svaki novi sapun, novi događaj

Desilo se u međuvremenu... nakon duže pauze, odprilike šest mjeseci odlučim da napravim sapun.
U svoj zbrci s djecom i ostalim obavezama požurim ja da ja to smiksam da bi bio sapun na vrijeme gotov jer zadnji što sam imala se približavao kraju + moram da uzmem i u obzir da trebam čekati još četiri sedmice.
Pripremila sam biljna ulja i masti. Boju i miris.
Zamislila sam sebi sapun sa crnom i crvenom bojom i muškim parfemom. Ustvari pripremila sam muški miris što se može kupiti u džamijama, jer nema alkohola.

Prva greška je bila i ta da sam sipala vodu u natrijum, a ne obrnuto, pa kad sam shvatila šta sam uradila.... ali ništa posebno se nije desilo, ali... eto, nije po pravilu.

Hajde dobro, kad sam sve izmješala i došlo vrijeme da se sapun ofarba, nastali su problemi... neide pa neide.
Crna farba se nije dobro izmiješala ali ni crvena...
Na forumima tete mješaju farbu ili sa uljem ili sa vodom i to se mora tačno znati koja se farba sa čim rastvara pa dodaje u sapun. Ja to nisam sve zapamtila. Jesam probala ali i nije nešto posebno jednostavno. Uglavnom nisam uspijela da izmješam farbu kako sam zamislila pa sam ostavila kako i koliko sam uspijela.

Treća greška je bila ta da sam zaboravila dodati miris.
Četvrta greška je ta da sapun pravila sa kozijim mlijekom što dodatno zagrijava sapun i to znači da sapun sa mlijekom ne treba pokrivati. Ali ja sam upravo to uradila i još stavila na radijator.

Kad sam ga izvadila da ga siječem nisam se mogla načuditi šta sam uradila.Sapun je bio toliko krhak da se nije mogao sjeći, već bi se odmah jedan dio sapuna odvalio i mrvio koliko je bio suh. Bio je i pun mjehurića kao sir.

Bilo mi je jako jako žao jer nije bio ni blizu onog što sam zamislila. Kada bi pao u kadi, jedostavno bi se jedan dio njega odvalio.


(moji operatori su naravno tu )

Međutim, i iz toga sam nešto naučila.

Sapuni koji se ovako jako zagriju su odlični, jedini je problem rezanje. Znači, kad bi ovakav sapun stavljala u manje kalupe, dobro zagrijala i bio bi super.
Drugo, nemoram više znati koja se farba rastvara u vodi ili ulju, dovoljno je da pri kraju mješanja baze izdvojim jednu kašiku i u njoj razmutim farbu po želji i naravno opet vratim u bazu i izmješam. Odlično funkcioniše sa svim farbama (u međuvremenu sam tu ideju i izprobala).
I treće je da sad imam više osjećaja za sapun, šta znači geliranje, temperatura... pa sam kasnije u nekim to i izkoristila... o tome uz dotične sapune.

Ovog sapuna imam još dva komada.... čekajući ostale... još uvijek je krhak ali jako dobar sapun. Puno pjeni i dobro čisti.

<< 02/2013 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
2425262728