Lebiba

Dobrodošli na moj blog


13.02.2013.

Svaki novi sapun, novi događaj

Desilo se u međuvremenu... nakon duže pauze, odprilike šest mjeseci odlučim da napravim sapun.
U svoj zbrci s djecom i ostalim obavezama požurim ja da ja to smiksam da bi bio sapun na vrijeme gotov jer zadnji što sam imala se približavao kraju + moram da uzmem i u obzir da trebam čekati još četiri sedmice.
Pripremila sam biljna ulja i masti. Boju i miris.
Zamislila sam sebi sapun sa crnom i crvenom bojom i muškim parfemom. Ustvari pripremila sam muški miris što se može kupiti u džamijama, jer nema alkohola.

Prva greška je bila i ta da sam sipala vodu u natrijum, a ne obrnuto, pa kad sam shvatila šta sam uradila.... ali ništa posebno se nije desilo, ali... eto, nije po pravilu.

Hajde dobro, kad sam sve izmješala i došlo vrijeme da se sapun ofarba, nastali su problemi... neide pa neide.
Crna farba se nije dobro izmiješala ali ni crvena...
Na forumima tete mješaju farbu ili sa uljem ili sa vodom i to se mora tačno znati koja se farba sa čim rastvara pa dodaje u sapun. Ja to nisam sve zapamtila. Jesam probala ali i nije nešto posebno jednostavno. Uglavnom nisam uspijela da izmješam farbu kako sam zamislila pa sam ostavila kako i koliko sam uspijela.

Treća greška je bila ta da sam zaboravila dodati miris.
Četvrta greška je ta da sapun pravila sa kozijim mlijekom što dodatno zagrijava sapun i to znači da sapun sa mlijekom ne treba pokrivati. Ali ja sam upravo to uradila i još stavila na radijator.

Kad sam ga izvadila da ga siječem nisam se mogla načuditi šta sam uradila.Sapun je bio toliko krhak da se nije mogao sjeći, već bi se odmah jedan dio sapuna odvalio i mrvio koliko je bio suh. Bio je i pun mjehurića kao sir.

Bilo mi je jako jako žao jer nije bio ni blizu onog što sam zamislila. Kada bi pao u kadi, jedostavno bi se jedan dio njega odvalio.


(moji operatori su naravno tu )

Međutim, i iz toga sam nešto naučila.

Sapuni koji se ovako jako zagriju su odlični, jedini je problem rezanje. Znači, kad bi ovakav sapun stavljala u manje kalupe, dobro zagrijala i bio bi super.
Drugo, nemoram više znati koja se farba rastvara u vodi ili ulju, dovoljno je da pri kraju mješanja baze izdvojim jednu kašiku i u njoj razmutim farbu po želji i naravno opet vratim u bazu i izmješam. Odlično funkcioniše sa svim farbama (u međuvremenu sam tu ideju i izprobala).
I treće je da sad imam više osjećaja za sapun, šta znači geliranje, temperatura... pa sam kasnije u nekim to i izkoristila... o tome uz dotične sapune.

Ovog sapuna imam još dva komada.... čekajući ostale... još uvijek je krhak ali jako dobar sapun. Puno pjeni i dobro čisti.

01.02.2013.

Napokon i sapuni

Od prošlog petka sam napravila devet sapuna. Ali o njima kasnije. Prvo da pokažem šta sam pravila prije a nisam postala.


Ovaj sapun je sa čurokutovim uljem i sapun je bio odličan.Sjećam se da je bio dobar i da smo ga brzo potrošili.Ovaj sapun je bio za kosu. Brzo se pokvario.Ovaj sam pravila za kosu sa hidrulatom od narandže. Bio je super dok se nije pokvarioOvaj sapu je s kahvom. Bio je odličan do kraja. Uklanja neželjene mirise sa ruku kao npr. bijeli luk i uklanja celuliteOve sapuniće sam pravila maksuz za svoje cure. Bio je dobar i lijepo je izgledao, samo moja Sumejja nevoli miris limuna, pa ga nije koristilaBio je jako hranjiv. Natur, bez mirisa i dodatka boje.

Uh, uspjeh još jedan post napisati. Koje čudo.

01.02.2013.

Mislim jedno radim drugo

Možda mi je bolje da u buduće nepišem za unaprijed jer nikad ne bude kako ja želim... život se zna izkomplicirati.
Prva komplikacija je došla sa Lejlinim prvim zubićem. Dvije sedmice muke i iznemoglosti i na kraju mi beba dobije i krupicu.
Odmah kod doktora Google pogledam šta ima i tamo jedan prirodni recept za skidanje krupice i piše da se sode bikarbone pomješa sa vodom i sa tim isperu usta.
Mislim se, ma daj, pa to je isto kao i moj dezodorans. Pomisliće narod da nisam sva svoja, jer za mnogo toga koristim istu mješavinu. U trenutku sam se ustuknula pred tim receptom i nazovem prijateljicu koja je jako samostalna osoba. I ona mi potvrdi to isto jer krupicu mogu dobiti i odrasli ljudi što je ona i imala i pomoglo joj.

Ovaj put uradim ovako. 200 ml vode i 10 gr sode bikarbona pomješam u staklenki. Voda je bila iz česme. Kružnim pokretima onako stoječki otopim sodu za dvije minute i eto ga. Sa štapićem za uši sam joj mazala usnu šupljinu tri puta i sve spalo. Ostatak mješavine sam prelila u flašicu za deo.

Ono što je bilo bolje jeste da od sad svoj deo pravim bez grijanja i trošenja struje i da, na flašica je gotovo čista jer nema više naslaga 'kamenca' na prskalici.

To znači, da ću opet probati sa ružinim hidrulatom bez grijanja vode... da ja ipak provjerim dali može.

Sve najbolje.

<< 02/2013 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
2425262728