Lebiba

Dobrodošli na moj blog


10.03.2012.

Lavanda

Nadam se da neću obezhrabriti buduće sapundžije i sapundžijke sa svojim neuspijelim pokušajima ... ipak želim prenijeti neke stvari koje su bitne, radi uštede novca itd.

Htijela sam da koristim naravno što jeftinija ulja. Pomislila sam, šta se prodaje za jesti nemože biti loše za sapun, ali...

Jeftina ulja nisu zdrava za jesti, a tako nisu zdrava i dobra za sapune. Jednostavno ih treba skroz na skroz bojkotovati.
Postoje u lancima trgovina i ulja na kojima stoji da su hladno cijeđena i BIO-ulja. I tu je velika razlika u cijeni, ali nije bez razloga.

Rafinisana ulja su nezdrava jer im je hemija gotovo skroz promjenja tako da naše tijelo i ne može da ih preradi kao nešto prirodno, a konstruisano je za prirodne stvari. Znači sva nekako drugačije napravito šteti našem zdravlju. Ovakva ulja u sapunima se često brzo pokvare i prije nego i sami sapuni sazriju, znači u roku od četiri sedmice užagnu i sapun je za baciti. Šteta.


Ovo je bio pokušaj da napravim lavanda sapun. Užegao je jako brzo. Kako je samo divno na lavandu mirisao

Hladno cijeđena ulja su u biti kao da kupuješ mačku u vreći. To jeste da svaki producent koji pravi hladno cijeđena ulja a nema certifikat BIO onda i ne može da ponudi kao BIO i cijena mu je manja. Tu se dobro prođe,ali isto tako mogu da budu hladno procijeđena, gdje su opet filtrirana ili nešto dodavato gdje opet nije ono što mi podrazumijevamo pod hladno cijeđeno ulje.
S takvim uljim imam dobra iskustva. Manje se kvare i fino njeguju. Njih koristim i u kuhinji i kozmetici.

BIO-ulja su jako jako skupa,ali barem sigurna. Od njih je i hrana najbolja jer imaju svoj prirodni miris i okus. Za kozmetiku su od neprocijenjive vrijednosti jer se jednostavno vidi. Koža se oporavi gotovo za 24 sata.
Za rad s kozmetikom i sapunima su fakat idealni.

Sve u svemu ovaj zanat je divan. Kod mene učenje traje malko duže iz više razloga: majka sam, žena, domaćica, učim i druge stvari uspored s ovim tako da se kod mene fakat razdužilo.
Nadam se da neću nekog obezhrabriti, ali smatram da neko ko ima vremena da bi ovaj zanat izučio i za par mjeseci. Zato, puno uspjeha u kontaktu s prirodom i prirodnim blagodatima.

<< 03/2012 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031