Lebiba

Dobrodošli na moj blog


10.03.2012.

Padova ima koliko hoćeš

Protekli mjeseci gotovo da i nemam vremena za sapun, ali se nekako prošvercam. Tako su moji radovi bili rijetki, pa jedino što sam izvukla u mnogo tih padova su bili znanje. Isprobavala sam i ovo i ono i dosta toga isprobala i naučila, elhamdulillah.

Mučila sam se oko idealnog sapuna za sebe i svoju famili, ali sam to donekle riješila sa reduciranjem vode. Nemogu reći koji je procenat vode naj naj idealniji za sapun jer još uvijek eksperimentišem, ali 45% vode definitivno nije za mene kao što stoji kod većine kalkulatora za sapune.
Sad mi još preostaje da odgonetnem zašto mi se kautična soda ne rastopi u vodi. Zadnja tri puta kautična soda se nije ponašala kao i prije, već je bila mnogo gušća i zadnja dva puta se nije u potpunosti rastopila. Zašto, nerazumijem ni sama jer sam radila sve kao i prije, ali još dodatno puno više mješala. Ah, jedina razlika je bila jer sam mješala kautičnu sodu koje je jedan dio bio u sitnim perlicama a drugi u obliku i veličine kapljice.
Treća kautična soda je opet izgledala drugačije, i to kao izlomljeni komadi tankog leda. Hmmm, ako je do oblika???Oko sapuna za domaćinstvo sam se posebno namučila. Prvi je bio odličan. Drugi katastrofalan.
A i morala je biti katastrofa jer sam poslušala svog dragog. Prvo me je nagovorio da sapun stavim u specijalno napravitu spravu od nehrđajućeg metala i da je iznesem na balkon.
Prvo što je pošlo krivo jeste da sapun nisam mogla da izvadim prije tri mjeseca. Kad sam ga izvadila već se dalo primjetiti da je užagao. Znači pokvario se i nije bio više za nikakvu njegu kože, ali nekako uz razgovor s mužem odlučim da ga isprobam za sapun za domaćinstvo.
Ipak, da nisam isprobala, pomislila bih da sam možda bacila nešto što se moglo iskoristiti. 
I tako ga isprobam.Znam, odvratno je izgledao ali priprema je bila interesantna.
Dok se topio davao je razne nijanse. Nekako inspirirajuće... kao da to nikad nisam ni vidjela. Ok, i nisam 
Na kraju je samo bio suh i imao je grozan miris, gdje je odmah završio u kanti za smeće. Žalim za onoliko soli, ali sad definitivno znam da od užaglog sapuna nema ništa osim štete.

Onda probam sljedeći sapun, jer ipak je prvi bio odličan i želim s takvim stvarima da čistim kuću i hajde opet... ali sad sam uzela crveni sapun koji je promijenio miris iz jagode u neki kiseli.
Kiseli sapun neće niko pa je bio odličan kandidat za preradu.

Od njega napravim gel za domaćinstvo i moram priznati da je bio dobar,ali opet ne kao prvi. Zašto????

Nisam mogla da odgonetnem ali kad sam htijela da napravim i treću turu gela za domaćinstvo primjetila sam da je i ovaj sapun užegao. Znači da i sapun koji je isoljen i 'očišćen' od masti, glicerina i ostali tvari kao boja (donekle) i miris opet može da užagne.

Hmmmm... više pitanja nego odgovora!!

U tećem pokušaju odlučim se za kompletan sapun bez njegujućih ulja kojeg ću isoliti i pripremiti gel od njega i tačka.
Sve je išlo super, ali sam stavila izribani sapun u destilovanu vodu da se otopi i zaboravila na njega!!!!

Poslije sam vidjela da se zalijepio za dno lonca kao da je zagorio. Ni od njega nije bilo ništa. Ubrzo je užgao i čiča miča gotova priča.

Sad sam definitivno bez gela. Dani su sve ljepši i ljepši za početak generalke... barem ove prozore da sredim nebi bilo loše. Jedno sigurno znam a to je da neću više da čistim sa deterdžentima iz trgovine.

Samim tim ne preostaje mi ništa drugo osim da opet napravim sapun sa nula posto njegujućih ulja, da ga kasnije isolim i napravim taj gel... inshAllah... ovaj put uz više pažnje inshAllah.

Prvi korak je urađen:


Neku noć sam ga napravila i to znači još koja sedmica do gotovog produkta. Kako ću izdržati bez čišćenja??? Nemam pojma... jedino za sad imam limunovu kiselinu i kristalnu sodu, pa vidjećemo...

 

 

<< 03/2012 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031